Beoordeling: 5.0 (148 recensies)

HOE MAAK JE THUIS EEN EIGEN ESCAPE ROOM?

Heb jij het Escape Room-virus ook flink te pakken en wil je thuis eens een Escape Room maken? Het is ontzettend leuk om zelf te maken en hoe tof is het als jouw vrienden en/of familie jouw eigen Escape Room kunnen spelen.
Er komt veel bij kijken, maar ik help je op weg met deze tips!

Bedenk een verhaal

Om jouw vrienden enthousiast te maken voor jouw Escape Room moet je zorgen voor een goed verhaal waarom ze de kamer in gaan. Ligt er ergens een bom die ze binnen een uur onschadelijk moeten maken? Of zitten ze bij de geheime dienst en moeten ze een ontvoerde collega terugvinden? Wees lekker creatief!
Voordat ze de kamer ingaan kun je ze het verhaal vertellen via een vooraf opgenomen filmpje, een geheime brief of je kunt ze via een klein ‘live’ toneelstukje inlichten over hun missie in de kamer.

Op welke locatie ga je de Escape Room spelen?

Voor wie maak je de Escape Room? Met hoeveel personen gaan ze straks tegelijk de kamer in? Hoeveel kamers gaan ze gebruiken? Hou hier rekening mee als je gaat bepalen waar je de Escape Room gaat spelen.
Als je een ruimte in je eigen huis gaat gebruiken, bedenk dan welke spullen ze wel of niet mogen aanraken. Een stickersysteem (rode stickers op de spullen die ze moeten blijven liggen) kan ervoor zorgen dat niet de hele kamer overhoop wordt getrokken.
Het is handig als er een plek is waar de deelnemers kunnen puzzelen, bijvoorbeeld op een tafel.

Puzzels maken

Nu je het verhaal bedacht hebt en je de locatie hebt bepaald is het tijd om puzzels te maken. Het is leuk als er verschillende soorten puzzels in jouw Escape Room zitten. Zo blijft iedereen enthousiast en is er altijd wel een puzzel bij waar iemand goed in is.

Verschillende soorten puzzels kunnen zijn:

  • Legpuzzel
  • Logica
  • Zoeken
  • Geheimschriften ontcijferen
  • Behendigheidspelletjes

Kijk ook eens op Pinterest voor leuke puzzelideeën!

Benodigdheden

Heb je cijferslotjes in huis (bijvoorbeeld aan je koffer), dan kun je deze natuurlijk perfect gebruiken voor jouw Escape Room. Voordat je deze gaat kopen, kun je ook eens goed rond kijken wat je allemaal kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een wachtwoord op je laptop zetten en deze neerleggen. Ook kan de oplossing van de ene puzzel, een hint zijn naar de locatie van een volgende puzzel. Bijvoorbeeld: door geheimschrift te ontcijferen ontstaat de volgende zin: ‘Kijk eens onder de bank’, zodat ze daar naar de volgende aanwijzing kunnen zoeken.
Ook hier geldt: wees creatief! Dit filmpje van het Klokhuis kan je ook inspireren:

Einde spel

Als je alle benodigdheden hebt verzameld en je de puzzels hebt gemaakt, kun je bepalen in welke volgorde je de puzzels wilt laten terugkomen.
Het is handig om eerst te bedenken hoe het spel eindigt. Moeten de deelnemers een sleutel vinden waarmee ze uit de kamer kunnen ontsnappen of zorgt het invoeren van een code in de laptop ervoor dat de bom onschadelijk wordt gemaakt? Vanuit daar kun je de lijn van de andere puzzels bedenken.

Waar moet je nog meer aan denken?

Voordat je jouw vrienden uitnodigt om de Escape Room te komen spelen, zijn er nog een aantal zaken waar je over na moet denken.
Ten eerste is het handig als je voor jezelf een draaiboek maakt. Hierin schrijf je wat het verhaal is, wat de volgorde van de puzzels is en wat de oplossingen van deze puzzels zijn.
Daarnaast moet je bedenken hoe je de groep gaat begeleider. Ga je in een bepaalde ‘rol’ mee de kamer in, luister je stiekem mee of kijk je mee via een camera.
Maak van te voren ook een aantal hints. Als je vrienden ergens in de kamer vastlopen kun je ze verder helpen door een hint te geven.
Zijn er nog spelregels die gelden tijdens het spelen van de kamer? Communiceer ze duidelijk van te voren aan alle spelers.
Als je zeker wilt weten dat de puzzels niet te moeilijk of juist te makkelijk zijn kun je de kamer natuurlijk van te voren testen.

Nu ben je klaar om jouw groep te ontvangen en te genieten van je eigen Escape Room!

Wil jij een toffe kant-en-klare Escape Room voor thuis spelen deze vakantie? Klik HIER voor meer informatie.